Enkel installationsteknik för ditt parkettgolv

parkett

Lite om parkettgolv

Att montera parkettgolv är relativt okomplicerat samtidigt som det förbättrar rummets utseende. Det finns en mängd olika färger och mönster att välja mellan. Parkettgolv finns i olika varianter, antingen tillverkat av trä i ett stycke eller bestående av flera träskikt limmade samman. Det kan installeras på olika sätt, såsom genom limning, svetsning eller flytande metod. Dessutom kan parkettgolv behandlas med olika ytskikt som lack, olja eller vax för att ge extra skydd och förhöjd visuell attraktivitet. Det är viktigt att notera att parkettgolv kräver regelbunden vård och underhåll för att bevara deras kvalitet över tid. Att regelbundet rengöra och undvika överdriven fukt är nödvändigt för att bevara träets skönhet och integritet.

Parkett är ett material som är vackert och naturligt samtidigt som det har en lång livslängd, däremot så sväller och krymper beroende hur klimatet förändras och det läggs ofta flytande så man inte spikar eller limmar fast i underlaget. Därför är det viktigt att länga utrymme från golvet till vägen när man ska lägga golvet, detta kallas för rörelsefog och är minst 8-10 mm runt hela rummet detta gäller även vid trösklar, dörrkarmar, trappor och i skarven mot andra golv, det vill säga det får inte låsas fast.

Att tänka på vid installation samt metod.

Det är ganska enkelt att lägga parkettgolv som är klickgolv då man kan lägga det på nuvarande yta som kan vara plast eller trä, dock är det viktigt att tänka på att underlaget måste vara plant rent och torrt.

Kolla så undergolvet är jämnt innan du ska lägga det nya golvet, om det finns stora skillnader så behöver man jämna till golvet innan det nya golvet läggs.

Rums och material temperatur skall vara mellan 15-25° C, se därför till att golfpaketen förvaras i denna miljö i cirka 48 timmar innan läggning.

När du ska lägga golvet kan det vara bra att öppna flera paket av parkett för att blanda de olika plankorna så att man får en fin blandning av övergång mellan de olika brädorna och att det blir känt fördelat över hela rummet.

Efter att ha placerat alla plankorna ska man ta bort distansklossarna intill väggen och därefter täcka rörelsefogen med golvlisterna igen.

Tänk på att olika leverantör kan ha olika läggningsanvisningar därför är det viktigt att läsa deras guider när du ska lägga ditt golv och beroende på underlag ska du också lägga antingen underlagsfoam eller ångspärr.

En enkel metod för installation.

Klickfogen kan skilja sig något åt mellan olika golv men principen är densamma för alla klickgolv.
Lirka i brädorna i varandra
Vik ner
Tryck till
Bortsett från den första raden med golvbrädor så kommer du både behöva klicka ihop brädornas kortsidor såväl som långsidor innan du viker ner brädan och trycker till så att den sitter fast.

På vissa ställen kommer du behöva såga ut brädorna för att de ska passa, det kan ske antingen med sticksåg eller handsåg. Beroende på vad du använder för typ av såg så ska du såga på olika sätt vid användning av stick eller cirkelsåg från baksidan, om du använder fogsvans så sågar du från ovansidan.

Det brukar vara enklast börja med att fästa kortsidorna sedan långsidan och därefter trycka till.

Verktyg som behövs för att lägga parkettgolv:
Hammare
Fogsvans
Stick- eller cirkelsåg
Tumstock
Vinkelhake
Penna
Borr
Stämjärn

Tänk på att detta är en kort förklaring gällande processen för att installera ett parkettgolv, viktigt att läsa på ordentligt innan du påbörjar arbetet på egen hand. Skulle du känna dig osäker är det bättre att installera det med hjälp av en firma.

Dela med dina vänner!
ALLTID KUND I FOKUS
VAD SÄGER VÅRA KUNDER
© 2023 Turanbygg AB. All rights reserved. Onic webbyrå
Vill du bli uppringt?
Lämna ditt nummer, så kontaktar vi dig inom 15 minuter!