Var bör jag tänka på när jag ska slipa mitt golv?

Om ditt golv har börjat samla repor och inte ser så bra ut längre så kanske det är dags att slipa det. Det är en process som kan ta några dagar att utföra men genom att utgöra en golvslipning själv kan det ha sina fördelar, man sparar sig en slant och golvet blir som nytt samt att de kan vara en rolig erfarenhet för hemmafixare. Det finns flera saker man bör tänka på i detta arbete och vi har samlat några viktiga punkter samt en process som stegvis förklarar hur arbetet ska utföras.

Flytta möbler
Innan påbörjat arbete så behöver man flytta på allt som kan tänkas vara i vägen för kommande arbete som möbler och liknande, detta för att få en öppen yta där man enkelt kan röra sig med olika golvslipningsmaskiner.

Rengöra golvet
Hela golvet behöver dammsugas ordentligt för att inget ska finnas kvar där man ska köra runt med maskinen, annars kan slippappret förstöras. Därefter ska man tvätta rent golvet inför arbetet för att inte slipa ner smuts i träet.

Golvlister
Att ta bort golvlister är också viktigt inför arbetet för att få en jämn golvslipning och nå alla ytor in mot väggarna. Det blir ett mer proffsigt arbete samt att ingen ojämnhet kvarstår.

Täcka områden
Alla känsliga områden som inte kan flyttas såsom fasta möbler och köksinredning behövs täckas ordentligt med skyddsmaterial. Detta för att de inte ska skadas av slipdamm eller skräp.

Ta bort spikar
Se till så att spikar och skruvar inte är i vägen för när du ska slipa då det kan leda till att sand papperet rivs sönder och det behöver ersättas vilket leder till en ökad kostnad.

Välja rätt papper
Viktigt att hålla koll på vilket papper man använder använder man snabbt för med för fint papper direkt så kommer arbetet ta längre tid och leda till en större kostnad. Man ska inte heller börja med ett för grovt papper för då kanske du inte bort spåren efter golvslipningen.

När man slipar så börjar man med ett grövre sandpapper för att sedan byta till finare sandpapper, detta för att först få bort stora ojämnheter och därefter en finare yta på golvet. Normalt sätt så går man steg för steg fram med olika typer av sandpapper, man börjar först med exempelvis 40 papper och därefter 60 och till sist 100 behöver man förfina golvet mer kan man använda högre papper.

Om det är så att golvet inte är så slitet så räcker det att mattslipa det för att få bort de ytligaste ytorna och så att lacken blir matt, därefter kan ett nytt lager av olja fästa annars får man slipa ner alla lager av lack för att komma ner till träet och lacka om på nytt.

Vad behöver jag inför mitt arbete?
Det finns flera saker man behöver för att utföra detta arbete och det är bland annat vissa maskiner,verktyg och annat skyddsmaterial. De flesta finns att köpa hos olika byggvaruhus och när det kommer till maskiner så kan man hyra det.

De som behövs finns i denna listan:
Golvslipmaskin
Kantslipmaskin
Sickel
Dammsugare
Hörselskydd
Skyddsglasögon
Andningsskydd
Slippapper 40, 60 och 100 för golvslip

Hur går det till?
Täck igen nödvändiga utrymmen med skyddsmaterial och stäng alla lådor och skåp som kan ha en förmåga att tränga till sig damm, glöm inte att ta bort alla möbler också.
Tvätta golvet ordentligt och se till att du får bort smuts i springorna, därefter ska du även dammsuga för att inte slipa ner smuts i träet. Alla rester av lim och spackel ska också bort så att de inte fastnar i slippappret.
Spikar och skruvar måste förankras eller dras ner lika mycket annars kan slippappret gå sönder ta också bort alla lister från kanterna för att få en jämn golvslipning.


Golvslipning
Nu är det dags att välja papper, om du ska ta bort lacken så kan du börja med 24 annars om det inte är lackerat kan du köra med 40.
Slipa längs alla kanter med kantslipen mycket försvinner när man för den längst väggen.
I vissa hör behöver man använda sig av en trekantsslip och det är bra om man tar bort alla socklar för att om man skulle slipa bort den sista centern så kan det döljas igen med sockeln.


Nästa steg är att använda sig av den stora golvslipen, se till att sladden inte är i vägen under arbetet genom att sätta upp den med en krok eller liknande. Kontrollera maskinen så allt är såsom påse och slippappret.
Påbörja slipningen genom att skjuta maskinen fram och tillbaka för att slipa golvet lika mycket överallt. Först så försvinner lacken och därefter ska man arbeta på ett ordentligt sätt för att det ska bli ett jämnt golv.
Det kan finnas slipspår efter slipningen som måste tas hand om annars skulle träet tränga till sig smuts och vatten och lackering skulle inte vara till någon nytt. Detta kan du lösa genom att slipa golvet men finare slipper, man kan inte ta en genväg utan det måste gå stegvis framåt med olika nivåer på sandpapper.


Efter Arbete
Dammsuga rent hela rummet ordentligt och se till att rummet städas rent.
Reba fogarna och kasta bort allt slipdamm från dem samt allt som lossnat.
Tvätta rent golvet med målartvätt och gör det i flera omgångar för bästa resultat, sedan ska det torka i minst ett dygn.
Nu är det dags att behandla golvet med någon av de olika alternativen som finns och detta ska ske i tre omgångar, man kan exempelvis använda sig av olja, lack eller vax.
Detta är en kort stegvis process om hur man ska gå tillväga vid golvslipning det är för att få en överblick över arbetet, viktigt att notera att man ska vara väldigt försiktig i sådana arbeten så att man inte orsakar någon skada som kan bli kostsam att åtgärda. Därför är det viktigt att läsa på ordentligt om respektive moment så att man vet hur man använder maskinen, hur vaxning går till och så vidare.

Dela med dina vänner!
ALLTID KUND I FOKUS
VAD SÄGER VÅRA KUNDER
© 2023 Turanbygg AB. All rights reserved. Onic webbyrå
Vill du bli uppringt?
Lämna ditt nummer, så kontaktar vi dig inom 15 minuter!